Τα κρασιά μας


Κρασάκι, ωραίο, Ελληνικό !!

  • XYMA

    Χύµα

    Ποτήρι ηµίγλυκο
    3.50€

    Ηµίγλυκο κόκκινο 0,5lt                              
    7.00€

    Ηµίγλυκο κόκκινο 1lt                              
    12.00€

    Ποτήρι λευκό ή κόκκινο                          
    3.00€

    Λευκό ή κόκκινο 0,5lt                                
    6.00€

    Λευκό ή κόκκινο 1lt                                
    10.00€

    Σαγκρία (ποτήρι)                                      
    5.00€

    Σαγκρία 1lt (κανάτα)                              
    15.00€

  • Λευκό

    Κελάρι (Ξηρό)                                       
    14.00€

    Κελάρι (Ηµίγλυκο)                                
    14.00€

    Παλυβού Άνεµος (Μοσχοφίλερο)                                    
    14.00€

    Κρήσσα Γη (Sauvignon Blank)                                  
    14.00€

    Κρήσσα Γη (Vilana)                                                  
    14.00€

    Φολόη Μερκούρη (Ροδίτης-Viognier)                                
    18.00€

    Bίβλια Χώρα (Sauvignon Blanc)                                  
    22.00€

  • Ροζέ

    Mon Desir (Μοσχάτο Αµβ/γου, ηµίξηρος) 
    14.00€

    Φιλοκτήτης (Syrah – Grenade rouge)
    14.00€ 

    Ειδύλλιο (Kοτσιφάλι – Syrah)
    18.00€

  • Ερυθρό

    Κελάρι (Ξηρό)                                       
    14.00€

    Κελάρι (Ηµίγλυκο)                                
    14.00€

    Κρήσσα Γη (Merlot – ξηρός)                                    
    14.00€

    Κρήσσα Γη (Syrah – ξηρός)                                      
    14.00€

    Αnasa (Αγιωργίτικο)                                        
    14.00€

    Σορόκος (Merlo – Cabernet – ξινόµαυρο)                                            
    18.00€

     

  • Αφρώδης Οίνος

    Μoscato d’Αsti Λευκό 200ml                                        
    7.00€

    Μoscato d’Αsti Ροζέ 200ml                                           
    7.00€

     


Βασικές Γνώσεις για το κρασί:

Οι ποικιλίες των σταφυλιών και ο συνδυασμός τους δημιουργεί πολλές γεύσεις, πραγματικά ανεξάντλητες και οι γνώσεις γύρω από τον τρόπο παραγωγής, οινοποίησης και κατανάλωσης των κρασιών φαντάζουν… άπιαστες.

Τελικά όμως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο περίπλοκα όσο εκ πρώτης όψεως φαίνονται. Με μια απλή κατηγοριοποίηση και με μια στοιχειώδη κωδικοποίηση μερικών χαρακτηριστικών ποικιλιών… δεν απέχουμε πολύ από το να γίνουμε «ειδικοί» οινογνώστες.

Ξεκινάμε από τα βασικότερα: τα τρία είδη κρασιών με βάση το χρώμα τους και σταδιακά χτίζουμε πάνω σε αυτές την κάβα μας… επιλέγοντας εκείνα τα κρασιά και τις ποικιλίες σταφυλιών που ταιριάζουν καλύτερα στη γεύση και στις γαστριμαργικές μας προτιμήσεις.

Τύποι Κρασιών:

Οι τύποι κρασιών δεν αφορούν στυλ, αλλά ομαδοποιήσεις των κρασιών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Πρώτο κριτήριο διαφοροποίησης των τύπων κρασιού αποτελεί το χρώμα. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που εξαρτάται κυρίως από την ποικιλία αμπέλου πού χρησιμοποιείται για την παραγωγή του κρασιού, αλλά και από το είδος της οινοποίησης («κυρίως», γιατί και δυνατή είναι και εφαρμόζεται η παραγωγή λευκών κρασιών από σκουρόχρωμες ποικιλίες).

Έτσι τα κρασιά διακρίνονται σε:

  • Λευκά,
  • Ροζέ
  • Ερυθρά

Οι τύποι κρασιών χρησιμοποιούν ως δεύτερο κριτήριο τη γλυκύτητα, την περιεκτικότητα δηλαδή των κρασιών σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα αυτά να διακρίνονται σε:

  • Ξηρά
  • Ημίξηρα
  • Ημίγλυκα
  • Γλυκά

Η γλυκύτητά των κρασιών οφείλεται στα σάκχαρα που παραμένουν αζύμωτα εάν αποτραπεί ή διακοπεί η αλκοολική ζύμωση. Η ζύμωση δεν ξεκινά καν, όταν στο μούστο προστεθεί οινόπνευμα οινικής προέλευσης. Τότε έχουμε τα κρασιά του τύπου VindeLiqueur.

Η διακοπή της αλκοολικής ζύμωσης μπορεί να είναι φυσική, όπως στην περίπτωση των Φυσικώς Γλυκών Οίνων (Vins ΝaturellementDoux).

Υπάρχει όμως και ο Οίνος Γλυκός Φυσικός (VinDouxNatourel), όπου η διακοπή της αλκοολικής ζύμωσης είναι τεχνητή, πραγματοποιείται δηλαδή με την προσθήκη αλκοόλης.

Τελευταίο κριτήριο για τους τύπους κρασιών είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε αυτό, τα κρασιά διακρίνονται σε:

  • Ήσυχα
  • Ημιαφρώδη
  • Αφρώδη

Το CO2 μπορεί να προέρχεται από την αλκοολική ζύμωση και να έχει διατηρηθεί στο κρασί (Φυσικώς Αφρώδεις Οίνοι) ή να έχει προστεθεί εκ των υστέρων (Tεχνητώς Αφρώδεις Οίνοι).

Pin It on Pinterest

Share This