Whiskey Corner


Whiskey

  • Southern Comfort

    • Τιμή €7.00
  • Cutty Sark Blended

    • Τιμή €7.00
  • Grants Blended

    • Τιμή €7.00
  • Famous Blended

    • Τιμή €7.00
  • Johnnie Walker Red Blended

    • Τιμή €7.00
  • Dewars Blended

    • Τιμή €7.00
  • Drambuie

    • Τιμή €7.00
  • Haig Blended

    • Τιμή €9.00
  • Jameson Triple Distilled

    • Τιμή €7.00
  • Bushmills Triple Distilled

    • Τιμή €7.00
  • Jack Daniels Sour Mash

    • Τιμή €9.00
  • Jack Daniels Honey

    • Τιμή €9.00
  • Johnnie Walker Black 12 blended

    • Τιμή €9.00
  • Cardhu 12 Malt

    • Τιμή €9.00
  • Chivas 12 Blended

    • Τιμή €9.00
  • Dimple Gold

    • Τιμή €9.00
  • Johnnie Walker Double Black 12 Blended

    • Τιμή €9.00

                

  • Talisker 10 Malt

    • Τιμή €9.00
  • Laphroaig 10 Malt

    • Τιμή €9.00
  • Oban 14 Malt

    • Τιμή €12.00
  • Lagavulin 16 Malt

    • Τιμή €12.00


Το ουίσκι από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ο «βασιλιάς των αποσταγμάτων». Η ιστορία του πηγαίνει αιώνες πίσω στον χρόνο, ενώ ακόμη και ο τρόπος παραγωγής του διαφέρει όχι μόνο ανά περιοχή αλλά και ανά περίπτωση. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα αποστάγματα, έτσι και το ουίσκι, αποτελεί μια μεγάλη ομπρέλα κάτω από την οποία συναντάμε διάφορες υποκατηγορίες. Οι βασικότερες από αυτές είναι:  

Blended Whisky. Πρόκειται για την πιο ευρέως γνωστή και διαδεδομένη κατηγορία ουίσκι παγκοσμίως μιας και σε αυτήν βρίσκουμε αποστάγματα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου που παράγουν ουίσκι. Συγκεκριμένα σε ό, τι αφορά στην Σκοτία, πρόκειται για ουίσκι που δημιουργήθηκαν μετά από ανάμειξη (blend) από περισσότερα από ένα αποστακτήρια και που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το κριθάρι ή και άλλα δημητριακά. Ανάμεσά τους συναντάμε brand όπως αυτά των Johnnie Walker, Ballantine’s και Haig. Για να ανήκει ένα ουίσκι σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει νομοθετικά, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο σκοτσέζικο ουίσκι, να έχουμε ένα απόσταγμα το οποίο θα έχει μείνει τουλάχιστον 3 χρόνια σε δρύινο βαρέλι πριν βγει στην αγορά.  Σημαντικό στοιχείο που αξίζει να γνωρίζετε για την συγκεκριμένη κατηγορία είναι πως όταν υπάρχει αναγραφόμενο έτος πάνω σε μία φιάλη, αυτό σημαίνει πως τόσα χρόνια αντιστοιχούν στο μικρότερο blend από ουίσκι που αυτή περιέχει (πχ. Ένα blended whisky 12 ετών παλαίωσης περιέχει έστω και ελάχιστη ποσότητα από ουίσκι 12 ετών). Επιπλέον σημειώστε πως σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν αρκετές διακυμάνσεις και στην τιμή καθώς η ανάμειξη των πολλών malt στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει πως αυτά είναι χαμηλής παλαίωσης (και άρα οικονομικότερα), ή υψηλής παλαίωσης (και άρα πιο ακριβά).

Blended Scotch Malt Whisky. Πρόκειται για μία παρεμφερή κατηγορία ουίσκι με εκείνη των Blended Scotch, μόνο που σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ένα απόσταγμα το οποίο έχει ως πρώτη ύλη αποκλειστικά το κριθάρι. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σε αυτή την κατηγορία προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε ουίσκι με δυναμικότερο χαρακτήρα, με εξέχοντα παραδείγματα τα brand των Sheep Dip και Monkey Shoulder.

Single Malt Scotch Whisky. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ένα σκοτσέζικο ουίσκι το οποίο όχι μόνο παράγεται από ένα μόνο αποστακτήριο αλλά έχει και ως πρώτη ύλη του αποκλειστικά το κριθάρι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή την κατηγορία αποτελούν και οι Vintage εκδόσεις οι οποίες αποτελούνται από malt ουίσκι που επιλέγεται από ένα βαρέλι μίας συγκεκριμένης χρονιάς του αποστακτηρίου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα brand σε αυτή την κατηγορία, προέρχονται από τα αποστακτήρια των Bowmore, Glenfiddich, Glenrothes και Lagavulin.

Τα Ιρλανδέζικα ουίσκι. Τα ουίσκι από την Ιρλανδία είναι συχνότερα πιο ήπια γευστικά και με μια εντονότερη φρουτώδη αίσθηση. Παράγονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και τα σκοτσέζικα και ουσιαστικά η μόνη διαφορά είναι πως τα ουίσκι της Ιρλανδίας είναι συνήθως τριπλής απόσταξης. Αξίζει να γνωρίζετε πως η Ιρλανδία μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι η πρώτη χώρα που έφτιαξε ποτέ ουίσκι, ενώ εδώ συναντάμε ορισμένα από τα παλαιότερα αποστακτήρια ουίσκι του κόσμου όπως αυτό του Bushmills το οποίο εγκαινιάστηκε το 1608! Και σε αυτή την κατηγορία συναντάμε αρκετές μικρότερες, με πιο δημοφιλείς τις Irish Blended (Powers, Jameson) και Irish Single Malt (Bushmills, Wild Geese).

Τα αμερικάνικα ουίσκι. Μια μεγάλη κατηγορία ουίσκι και μάλιστα ιδιαίτερα αγαπητή είναι και εκείνη των αμερικάνικων ουίσκι, η οποία επίσης έχει κάτω από την ομπρέλα της ορισμένα παρακλάδια. Τα Bourbon ουίσκι είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα και η βασική τους διαφορά με τα σκοτσέζικα είναι πως νομοθετικά θα πρέπει να αποτελούνται από 51% καλαμπόκι και να έχουν παλαιώσει σε καινούρια δρύινα βαρέλια. Χαρακτηριστικά brand Bourbon ουίσκι είναι τα Maker’s Mark, Bulleit Bourbon και Knob Creek Bourbon. Μια από τις γνωστότερες κατηγορίες αμερικάνικου ουίσκι είναι επίσης και εκείνη των Rye, των αποσταγμάτων δηλαδή που αποτελούνται τουλάχιστον κατά 51% από σίκαλη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα Bulleit και Knob Creek Rye, καθώς και το ουίσκι σίκαλης του αποστακτηρίου Jim Beam.

Τα Ιαπωνικά ουίσκι. Μια ολοένα και πιο αγαπητή ακόμη και στην Ελλάδα κατηγορία ουίσκι είναι αυτή των Ιαπωνικών. Οι τρόποι παλαίωσης αλλά και απόσταξης είναι όμοιοι με εκείνους που ισχύουν στην Σκοτία, ενώ μάλιστα ακόμη και η πρώτη ύλη (το κριθάρι) έρχεται από εκεί.  Οι γευστικές και αρωματικές ωστόσο διαφορές τους είναι μεγάλες καθώς αφενός το κλίμα διαφέρει αρκετά και αφετέρου το νερό που χρησιμοποιείται για την απόσταξη του ιαπωνικού ουίσκι προέρχεται σχεδόν πάντα από πηγές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα αποστακτήρια. Τα γνωστότερα είδη Ιαπωνικού ουίσκι είναι τα Single Malt (Yamazaki) και τα Blended (Nikka, Hibiki). Μια ενδιαφέρουσα σημείωση: Η διαφορά ενός whiskey από ένα whisky είναι μικρή αλλά σημαντική. Ένας γενικός κανόνας λέει πως όταν αναφερόμαστε σε “whisky” μιλάμε πάντα για Σκοτσέζικα ή ουίσκι από τον Καναδά, ενώ γράφοντας “whiskey” εννοούμε πάντα Αμερικάνικα ή Ιρλανδέζικα. Η ορθογραφία ως “whisky” ή ως “whiskey” εξαρτάται από τον τόπο παρασκευής. Στη Σκωτία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και άλλα μέρη του κόσμου, η ορθογραφία της λέξης παραλείπει το “e”, ενώ στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία συνήθως γράφεται με “e”. Η βασική διαφορά μεταξύ των τύπων ουίσκι έγκειται σε τέσσερα σημεία: στον κόκκο που χρησιμοποιείται, στη διαδικασία παραγωγής, στον τόπο παρασκευής του ουίσκι και στη διάρκεια ωρίμανσής του.

SCOTCH WHISKY. Ένα Scotch Whisky πρέπει να παρασκευάζεται από βύνη κριθαριού ή κόκκο, ενώ το απόσταγμα ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια χωρητικότητας έως 700 λίτρα για τουλάχιστον τρία χρόνια. Ουίσκι κάποιου τύπου παρασκευάζονται σε όλο τον κόσμο, αλλά για να ονομάζεται Scotch Whisky πρέπει να έχει παρασκευασθεί εξ ολοκλήρου στη Σκωτία.

Grain Whisky. Είναι ο τύπος του ουίσκι όπου το κύριο συστατικό είναι το καλαμπόκι ή το σιτάρι, ή και τα δύο.

STRAIGHT BOURBON. Πρόκειται για bourbon από μία αμερικανική πολιτεία, για παράδειγμα το Κεντάκι, που έχει παλαιωθεί για τουλάχιστον δύο χρόνια και δεν περιέχει οποιοδήποτε πρόσθετο, όπως αρωματικά ή χρωστικές ουσίες.

BLENDED BOURBON.  Ένα blended bourbon μπορεί να περιλαμβάνει άλλα αποστάγματα και αρωματικά, αλλά πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 51% straight bourbon.

TENNESSEE WHISKEY. Ουσιαστικά είναι το ίδιο με το bourbon. Η μόνη διαφορά είναι ότι στη διαδικασία μετά την απόσταξη περιλαμβάνεται το φιλτράρισμα με τη χρήση κάρβουνου.

RYE. Το Rye (ουίσκι σίκαλης) παρασκευάζεται κυρίως στη Βόρεια Αμερική. Στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ζυμωθεί από μείγμα βυνοποιημένων κόκκων που αποτελείται τουλάχιστον κατά 51% από σίκαλη. Οι κανόνες σχετικά με το Καναδικό rye είναι πολύ πιο χαλαροί και περιέχουν πολύ λιγότερη από τη μισή σίκαλη.

ΑΛΛΑ ΟΥΙΣΚΙ

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΟΥΙΣΚΙ. Τα αρωματικά ουίσκι, με την ευρεία έννοια, είναι ουίσκι με ένα μόνο πρόσθετο αρωματικό, αλλά χωρίς πρόσθετο γλυκαντικό. Τα δημοφιλή αρωματικά περιλαμβάνουν το μέλι, τα μπαχαρικά και το μήλο. Τα αρωματικά ουίσκι μπορεί να παρασκευαστούν είτε στο σπίτι είτε να παραχθούν εμπορικά ως εναλλακτικές κάποιων μαρκών ουίσκι.

WHISKY LIQUEURS. Ένα whisky liqueur είναι, με την ευρεία έννοια, οποιαδήποτε μορφή αρωματισμένου ουίσκι με πρόσθετο γλυκαντικό, που σερβίρεται παραδοσιακά ως ποτό μετά το φαγητό. Τα whiskey liqueurs εμπίπτουν σε δύο ευρείες κατηγορίες: αυτά που φτιάχνονται με κρέμα και αυτά χωρίς κρέμα.

Pin It on Pinterest

Share This